„Wszystko co ma pochodzenie zwierzęce lub roślinne może spleśnieć. Proces ten nie zachodzi w żywych organizmach. Dochodzi do niego dopiero po śmierci. Martwa materia najpierw pleśnieje, następnie do akcji wkraczają bakterie. Jest to zjawisko pozytywne, dzięki któremu możliwa jest biodegradacja. Bez pleśni i rozkładu ulice miast byłyby ciągle pełne końskiego nawozu, a jeziora i rzeki – martwych ryb.”
Dr Hulda R. Clark
Jak ma się jednak powstawanie pleśni na produktach spożywczych powszechnie stosowanych – do naszego zdrowia ? Czy w pełni zdajemy sobie sprawę jakie skutki niesie za sobą spożywanie żywności skażonej pleśnią ?
Czy wiesz, że …
… najbardziej na rozwój pleśni narażone są orzeszki ziemne ? Dzieje się tak dlatego, że ziemia pełna jest zarodników pleśniowych, które przez wiatr przenoszone są nawet do stratosfery.
… pakowanie chleba w folię zatrzymuje wilgoć i ułatwia rozwój pleśni ? Dlatego nigdy, przenigdy nie kupuj pieczywa w folii. Na pewno nie przysporzy to sił witalnych Twojemu organizmowi, który i tak ugina się pod nadmiarem toksyn środowiskowych.
… najbardziej niebezpieczna, wręcz zabójcza dla człowieka jest pleśń zwana aflatoksyną, która powszechnie występuje w pieczywie, płatkach, makaronach, orzechach, syropach, occie, gotowych sokach (kupowanych w sklepie), winie.
… nie powinno się pić soków gotowych ponieważ wystarczy, że wśród ogromnej ilości owoców danego rodzaju (jabłek czy pomarańczy) znajdzie się jedna sztuka skażona pleśnią, a to w zupełności wystarczy by spowodować uszkodzenie tak ogromnie ważnego organu jakim jest wątroba. Z powodu niezwykle silnej toksyczności, nawet niezbyt duża ilość trującej substancji może zatrzymać pracę wątroby na kilka dni.
Ratunkiem jest wówczas uderzeniowa dawka naturalnej witaminy C
… również pleśnią są skażone krakersy. To pokarm, którego w szczególności nie powinny jadać dzieci.
… ogromnie wrażliwe na pleśń są suszone owoce. Przed spożyciem mocz je w wodzie z rozpuszczoną witaminą C, wypłucz i wysusz w piekarniku.
… herbata w torebkach zawiera pleśnie. Zaopatruj się w herbaty sprzedawane luzem. Torebka zawiera ponadto chlorek benzalkoniowy i inne antyseptyki. Nie należy też zapominać o tym, że do procesu technologicznego, w wyniku którego powstaje torebka tzw. herbaty ekspresowej stosuje się aluminium, które również w organizmie człowieka czyni niemałe spustoszenie.
Korzystając z serwisu intruz.pl wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej informacji.
Na stronach serwisu intruz.pl są wykorzystywane pliki cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszych serwisów (zapamiętywanie preferencji i ustawień na naszych stronach oraz przy realizacji zamówień). Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.