Toksyny

„Wszystko co ma pochodzenie zwierzęce lub roślinne może spleśnieć. Proces ten nie zachodzi w żywych organizmach. Dochodzi do niego dopiero po śmierci. Martwa materia najpierw pleśnieje, następnie do akcji wkraczają bakterie. Jest to zjawisko pozytywne, dzięki któremu możliwa jest biodegradacja. Bez pleśni i rozkładu ulice miast byłyby ciągle pełne końskiego nawozu, a jeziora i rzeki – martwych ryb.”
Dr Hulda R. Clark

Jak ma się jednak powstawanie pleśni na produktach spożywczych powszechnie stosowanych – do naszego zdrowia ? Czy w pełni zdajemy sobie sprawę jakie skutki niesie za sobą spożywanie żywności skażonej pleśnią ?

Czy wiesz, że …

… najbardziej na rozwój pleśni narażone są orzeszki ziemne ? Dzieje się tak dlatego, że ziemia pełna jest zarodników pleśniowych, które przez wiatr przenoszone są nawet do stratosfery.

pakowanie chleba w folię zatrzymuje wilgoć i ułatwia rozwój pleśni ? Dlatego nigdy, przenigdy nie kupuj pieczywa w folii. Na pewno nie przysporzy to sił witalnych Twojemu organizmowi, który i tak ugina się pod nadmiarem toksyn środowiskowych.

… najbardziej niebezpieczna, wręcz zabójcza dla człowieka jest pleśń zwana aflatoksyną, która powszechnie występuje w pieczywie, płatkach, makaronach, orzechach, syropach, occie, gotowych sokach (kupowanych w sklepie), winie.

… nie powinno się pić soków gotowych ponieważ wystarczy, że wśród ogromnej ilości owoców danego rodzaju (jabłek czy pomarańczy) znajdzie się jedna sztuka skażona pleśnią, a to w zupełności wystarczy by spowodować uszkodzenie tak ogromnie ważnego organu jakim jest wątroba. Z powodu niezwykle silnej toksyczności, nawet niezbyt duża ilość trującej substancji może zatrzymać pracę wątroby na kilka dni.

Ratunkiem jest wówczas uderzeniowa dawka naturalnej witaminy C

… również pleśnią są skażone krakersy. To pokarm, którego w szczególności nie powinny jadać dzieci.

… ogromnie wrażliwe na pleśń są suszone owoce. Przed spożyciem mocz je w wodzie z rozpuszczoną witaminą C, wypłucz i wysusz w piekarniku.

… herbata w torebkach zawiera pleśnie. Zaopatruj się w herbaty sprzedawane luzem. Torebka zawiera ponadto chlorek benzalkoniowy i inne antyseptyki. Nie należy też zapominać o tym, że do procesu technologicznego, w wyniku którego powstaje torebka tzw. herbaty ekspresowej stosuje się aluminium, które również w organizmie człowieka czyni niemałe spustoszenie.



Strona ta jest prowadzona, zarządzana i stanowi własność Doroty Augustyniak-Madejskiej, Niezależnego Dystrybutora produktów CaliVita® International. Wyżej wymieniony Niezależny Dystrybutor ponosi wyłączną odpowiedzialność za poszczególne treści, jak i całkowitą zawartość strony internetowej. CaliVita International ani żaden z jej oddziałów działających w poszczególnych krajach nie ponoszą odpowiedzialności za tę witrynę. Produkty w ofercie CaliVita®, występujące na tej stronie internetowej, posiadają status suplementu diety, odnoszą się do nich odpowiednie oświadczenia zdrowotne i nie mogą mieć zastosowania oświadczenia medyczne. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej.