AC – Zymes

W jelicie grubym bytuje ponad pięćset gatunków bakterii. W zdrowym narządzie przetwarzają one resztki pokarmu, niszczą chorobotwórcze mikroby oraz wytwarzają niezbędne dla organizmu witaminy, hormony, enzymy i aminokwasy.

Brak tylko jednego rodzaju bakterii może spowodować nieobliczalne komplikacje w naszym zdrowiu.

Jelito cienkie to aż pięciometrowy narząd, w którym odbywają się zasadnicze procesy trawienia i wchłaniania. Jest to możliwe dzięki:

specjalnej budowie nabłonka, zwiększającej powierzchnię trawienia
bytującym tam mikroorganizmom

Dzięki licznym wypustkom i zagłębieniom powierzchnia trawiąca to aż 100 m (!!!) kwadratowych.

Jelito grube (1,5 m długości) także niebywale pofałdowane, pełne jest zakamarków. Jest ono miejscem magazynowania treści pokarmowej. W nim następuje całkowite wchłanianie i sortowanie odpadów do wypróżnienia (defekacji).

To właśnie od pracy jelit zależy, czy to co zjemy trafi do naszego organizmu, czy też przemieszawszy się z nieprzydatnymi odpadami zainicjuje procesy gnilne, a w konsekwencji chorobowe.

Pro – biotyk oznacza dla życia

Probiotyki (preparaty zawierające żywe drobnoustroje pochodzące ze zdrowego układu pokarmowego) podaje się w celu uzyskania pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka poprzez modyfikowanie składu jego flory bakteryjnej.

Probiotyki

Nazwa, do której już zdążyliśmy się przyzwyczaić pochodzi z Finlandii, gdzie około 30 lat temu lekarze weterynarii wpadli na pomysł, by do karmy dla kurcząt zamiast antybiotyków dodawać żywe bakterie jelitowe. W ten sposób nie tylko zwalczono skutecznie drobnoustroje chorobotwórcze. Zmniejszono również zanieczyszczenie jaj i mięsa drobiowego antybiotykami, które w tamtych czasach były obecne w niemal całej, wytwarzanej na skalę przemysłową, paszy dla zwierząt.
Od tamtej pory Skandynawowie jedzą jaja i drób wolne od salmonelli. Finowie nazwali swój wynalazek „probiotyki”, co oznacza „dla życia”, gdyż w przeciwieństwie do antybiotyków, bakterie probiotyczne wzmacniają siły obronne organizmu. Wspomagają „dobre” bakterie.

Kto cierpi na grzybicę, powinien w sposób szczególny zainteresować się łagodną „bio – medycyną” , by wzmocnić swoją florę jelitową, a dzięki temu zadbać o sprawny układ immunologiczny.
Naukowo zostało udowodnione przede wszystkim korzystne działanie bakterii kwasu mlekowego. Nazwy tej mikrobiolodzy używają w odniesieniu do wszystkich bakterii, które posiadają jedną wspólną cechę – produkują kwas mlekowy.

Bez nich nie byłoby:

  • jogurtu (mowa oczywiście o prawdziwym jogurcie, a nie współczesnym „wynalazku” opartym na mleku w proszku przetwarzanym w bardzo wysokich temperaturach, więcej o jakości jogurtów ogólnodostępnych na rynku tu >>,
  • kiszonej kapusty,
  • sera,
  • chleba na zakwasie,
  • oliwek,
  • kiszonych ogórków,
  • innych kiszonych warzyw.

W momencie, kiedy piszę ten tekst w radiu nadawana jest reklama produktu spożywczego z zawartością pałeczek kwasu mlekowego. OK. Zakładając, że duża część społeczeństwa (o zgrozo !) usiłuje zapobiegać chorobom bądź wręcz niwelować problemy zdrowotne korzystając z „poradnictwa” przekazywanego za pomocą właśnie informacji przekazywanych w reklamach. Co może z tego wyniknąć ? W przypadku tego konkretnego produktu, co mają zrobić osoby z grupą krwi 0, A, dla których wszelkie produkty mleczne powodują zdrowotną katastrofę ? Nie wiem już co będzie gorsze: przeziębienie czy zespół przewlekłego zmęczenia, który może doprowadzić do ciężkiej depresji.

Słowo „probiotyki” określa specjalne, pożyteczne bakterie pomocnicze, które nokautują grzyby i inne szkodliwe zarazki w jelicie grubym. Aby bakterie kwasu mlekowego mogły wspomagać nasze zdrowie, muszą docierać do jelita w dużych ilościach, i to żywe. Tradycyjne kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilis i Lactobaciluus bulgaricus) są bardzo wrażliwe. Na drodze przez przewód pokarmowy są uszkadzane przez kwas żołądkowy i żółć. Dlatego eksperci długie lata poszukiwali wytrzymałych szczepów bakteryjnych i odkryli w końcu probiotyczne kultury bakteryjne, które spełniają wszystkie kryteria. Są nimi m.in. niektóre szczepy Lactobacilus Acidophilus.

Probiotyki:

  • sprzyjają lepszemu trawieniu cukru mlekowego i regulują ruchy jelit czyli perystaltykę
  • łagodzą biegunki spowodowane przez drobnoustroje chorobotwórcze, antybiotyki lub radioterapię, a przynajmniej skracają czas trwania choroby
  • stymulują układ immunologiczny, ułatwiając walkę z czynnikami chorobotwórczymi lub grzybami.

Naukowcy z Federalnej Instytucji ds. Badania Mleka w Kilonii wykazali, że: u ludzi z niedoborami odporności, chorych na raka lub zakażonych HIV, którym podawano regularnie probiotyki, stwierdzano wyraźnie mniejszą kolonizację grzybami z rodzaju Candida.

Wiadomo na pewno, że probiotyki wpływają korzystnie na zdrowie jelit i odporność organizmu.

Suszone bakterie przeciwko rakowi jelita grubego ?

Odkąd zaczęło się mówić o probiotykach, naukowcy na całym świecie badają, czy nie mają one jeszcze innych korzystnych działań.
Wynik pewnego badania klinicznego przemawia za tym, że te pożyteczne bakterie, mogłyby pomagać w walce z groźnym rakiem jelita grubego. We wspomnianej pracy japoński lekarz Hideki Ishikawa z Osaki badał 380 kobiet i mężczyzn w wieku 40 do 65 lat, którym operacyjnie usunięto dwa lub więcej guzów – gruczolaki (adenoma) i wczesne raki (stan przedrakowy).
Podzielił on pacjentów na dwie grupy: jedna miała tylko ściśle przestrzegać diety ubogotłuszczowej, drugiej natomiast zalecono dodatkowo, by codziennie przyjmowała 1 g probiotycznych bakterii kwasu mlekowego. Po dwóch i po czterech latach onkolog sprawdzał, czy u osób biorących udział w badaniu powstały nowe guzy. Wynik był bardzo obiecujący: w grupie pacjentów przyjmujących probiotyki względne ryzyko wystąpienia średniociężkich i ciężkich guzów nowotworowych było wyraźnie mniejsze.

Kuracja probiotykiem służy:

  • podtrzymaniu zdrowia
  • zapobieganiu chorobom
  • leczeniu schorzeń wiążących się z zaburzeniami składu mikroflory lub działaniem patogennych drobnoustrojów (alergia pokarmowa, choroba Crohna, colitis ulcerosa)

probiotyk AC-ZYMES – dlaczego taki ważny ?

Bakterie Lactobacillus acidophilus wyizolowane zostały z jałowego przewodu pokarmowego osesków (pozbawionych stanów zapalnych przewodu pokarmowego) karmionych mlekiem matki. Posiadają one niebywałą zdolność wypierania nieprawidłowej flory bakteryjnej. U zdrowego człowieka w 1 g treści pokarmowej jest ich ok. 1 miliona.

Warunki niesprzyjające rozwojowi „dobroczynnych” bakterii:

  • stres
  • nieregularne odżywianie
  • pośpiech
  • zła jakość żywności
  • antybiotyko-, radioterapia
  • zabiegi operacyjne w obrębie przewodu pokarmowego
  • stany chorobowe jelit

Z przewodu pokarmowego eliminuje ją:

  • stosowanie antybiotyków (jedyna bakteria, która nie wytworzyła oporności na te leki, po dziesięciodniowej antybiotykoterapii jest eliminowana na pół roku !!!)

Bakterie kwasu mlekowego, aby zasiedlić w wystarczającym stopniu – do likwidowania ognisk namnażania chorobotwórczych mikrobów – wszystkie fałdki i krypty, powinny stanowić aż 30 % wszystkich bakterii jelitowych. Produkowany przez nie kwas mlekowy powoduje nadtrawienie białka, większą dostępność do niego enzymów, a tym samym lepsze trawienie. Przyspiesza perystaltykę jelit.

Lactobacillus aidophilus:

  • hamuje namnażanie się wielu toksycznych bakterii wywołujących choroby biegunkowe (salmonelloza, czerwonka)
  • zapobiega powstawaniu w żołądku rakotwórczych N – nitrozoamin
  • odgrywa ważną rolę w syntezie istotnych dla organizmu witamin z grupy B (zwłaszcza niacyny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego) i witaminy K
  • pomaga likwidować zaparcia i wzdęcia
  • leczy stany zapalne (wrzody żołądka i dwunastnicy) powodowane obecnością Helicobacter pylori
  • niezbędny w podróży, zwłaszcza do krajów o innym klimacie (chroni przed biegunką podróżną tzw. traveller`s diarrhoea)
  • wspomaga walkę z trądzikiem i innymi dolegliwościami skórnymi
  • zwiększa biodostępność miedzi, manganu, żelaza, wapnia i cynku
  • pomaga w likwidowaniu wszystkich rodzajów zakażeń grzybiczych
  • podczas sezonu letniego powinien być zażywany zwłaszcza przez dzieci zjadające dużo lodów nie zawsze wiadomego pochodzenia
  • likwiduje nieprzyjemny zapach z ust
  • bezwzględnie konieczny do odbudowania flory bakteryjnej po antybiotykoterapii
  • powinien zostać na stałe włączony do diety ludzi starszych (ze względu na obniżoną produkcję kwasu żołądkowego) bardziej podatnych na zakażenia bakteryjne i wirusowe
  • przywraca równowagę drobnoustrojową przewodu pokarmowego poprzez neutralizację toksycznych związków
  • wytwarza niekorzystne środowisko dla bakterii chorobotwórczych i gnilnych oraz grzybów
  • chroni organizm przed wpływem substancji zanieczyszczających, neutralizuje działanie ubocznych produktów przemiany materii
  • regularnie stosowany utrzymuje w czystości jelita
  • wspomaga produkcję słabego antybiotyku acidofiliny (szczególnie ważne !!! dla alergików i astmatyków)
  • obniża poziom cholesterolu
  • wspomaga przetwarzanie białek

Z względu na udział w odtruwaniu jelit, kapsułki Lactobacillus`a zaleca się stosować na 2-3 tygodnie przed każdą planowaną kuracją leczniczą, chemioterapią, zabiegiem chirurgicznym.

Odporna na działanie kwasu żołądkowego forma kapsułki gwarantuje wysoką skuteczność preparatu AC – Zymes.

czy wiesz, że …

Jeśli przeznaczona dla dobroczynnych bakterii przestrzeń nie zostanie przez nie wypełniona, zasiedlą ją drobnoustroje chorobotwórcze !!!



Strona ta jest prowadzona, zarządzana i stanowi własność Doroty Augustyniak-Madejskiej, Niezależnego Dystrybutora produktów CaliVita® International. Wyżej wymieniony Niezależny Dystrybutor ponosi wyłączną odpowiedzialność za poszczególne treści, jak i całkowitą zawartość strony internetowej. CaliVita International ani żaden z jej oddziałów działających w poszczególnych krajach nie ponoszą odpowiedzialności za tę witrynę. Produkty w ofercie CaliVita®, występujące na tej stronie internetowej, posiadają status suplementu diety, odnoszą się do nich odpowiednie oświadczenia zdrowotne i nie mogą mieć zastosowania oświadczenia medyczne. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej.